Vi ved alle sammen godt, at der er stor forskel, på de forskellige vine der findes på markedet. Vinen smager forskelligt alt efter hvor druerne har vokset, hvilken jord de har været i, og hvordan vin efterfølgende er blevet opbevaret. Selv sæsonen har en stor betydning, og nogen sæsoner produceres der vin, der er langt bedre, end andre sæsoner. De forskellige typer af druer har selvfølgeligt også en kæmpe betydning. Der er altså rigeligt med valgmuligheder.
Men hvad med farven på vinen? De fleste har hørt om rødvin og hvidvin. Langt de fleste vine tilhører den ene eller den anden kategori. Det er et simpelt produkt af, at de fleste druer er enten røde (rødvin) eller grønne (hvidvin). Nogen vil måske argumentere for, at rosé-vin har sin egen farve: så måske vil tæller lyserød eller pink med også. Men er der egentligt vine derude, der har andre farver?
Det viser sig faktisk, at der er en helt særlig vin fra Frankrig, der er blå! Vinen hedder syrah, og den bliver faktisk dyrket rigtigt mange forskellige steder i verden. Syrah er en blanding imellem druesorterne Dureza og Mondeuse Blache, der begge stammer fra Frankrig.
Det ser nærmest helt uvirkeligt ud, når man fylder Syrah-vinen i et glas. Farven er meget tydeligt blå, og det er noget der virkeligt vækker nysgerrighed. Jeg finder det stort set altid spændende, at smage på nye vine, men det her var noget særligt. Det var første gang, at det visuelle sanseindtryk adskilte sig så meget fra det forventede. Mange mener, at farverne på de ting vi spiser og drikker, går ind og har en indflydelse på hvordan vi opfatter smagen af dem. Jeg har ikke lavet en blind-test af syrah, men jeg kunne godt forestille mig, at farven har sådan en effekt. Smagen var i hvert fald noget helt særligt, og jeg vil ikke umiddelbart sidestille den med almindelige rødvine.
Særligt syrah-vinene fra Australien er interessante. De er sødere end de franske syrah vine, og har en mere frisk smag af frugt. De australske vine har dog samtidig en tendens til at være så koncentrerede og mørke, at de nærmest er helt sorte. Der er et blåt skær, men man bliver godt nok overrasket, første gang man fylder et vinglas.
Hvis du er interesseret i at prøve en syrah-vin, så vil jeg anbefale at du serverer den sammen med noget mørt og saftigt kød. Det er noget der virkeligt passer godt til smagen. Kødet fremhæver tydeligt de søde toner i vinen, og vinen gør dig opmærksom på de lækre nuancer i et godt stykke kød. Det er en rigtig god vin, og den blå farve gør den ekstra sjov, at servere for sine gæster. Der er dog også tale om en god vin generelt, så farven er bare en slags bonus.